Julen 2008 i Tynset Flyklubb
Av: Jørgen Haugen, 30. desember 2008

Julen 2008 har for Sør-Norge sin del vært preget av høytrykk og relativt stabile værforhold, - noe vi VFR-piloter selvfølgelig verdsetter. Dette har i sin tur bidratt til å trekke flere av klubbens aktive piloter opp av sofaen og vekk fra ribbe og aquavit til fordel for flere flotte flyturer. Tidvis kaldt vær med kvikksølvet godt under 20-tallet krevde imidlertid god påkledning, men inversjonen var godt merkbar da vi møtte 0-isotermen allerede like etter take-off. En liten oppsummering av julens flyturer:

2. juledag
Etter vel overståtte familieselskap og andre mindre luftige aktiviteter var det denne dagen duket for klubbtur til Røros. Om majoriteten av klubbens piloter fremdeles ikke hadde klart å fordøye ribbe og surkål, eller om det var kulden som satte en demper på oppmøtet er uvisst, - bare ett fly tok turen. På Røros var det imidlertid langt mildere, og vaflene til Geir-Tore smakte fortreffelig.

3. juledag
Oppmøtet skulle vise seg å bli 300% bedre neste dag, og 3 fly satte kursen mot dagens destinasjon som var  Oppdal. Noe ustabile luftmasser skapte en del lav stratus og tåkedotter, og DAW som tok av noen minutter før ACQ og YTO klarte å nå Oppdal før dalen opp mot Ulsberg tettet seg til. ACQ og YTO måtte dessverre gjøre vendereis, men heldigvis lettet været igjen etter at vaflene på Oppdal var fortært, og DAWs piloter kom seg hjem igjen, - luftveien.

4. juledag
Ingen planlagte turer i klubbregi, så to av klubbens piloter gjorde bakketjeneste denne dagen. En 550 meter lang landingsstripe ble merket opp og kvalitetssikret på isen i sørenden av Femund, og hvis værvarselet for påfølgende dag ville slå til, skulle alt ligge til rette for en flott flytur i retning den mektige Rendalssølen og Femunden.

5. juledag
Denne dagen hadde to av klubbens medlemmer bestemt seg for å fly hvert sitt fly til Femundsenden, og lande på stripa som var blitt stukket ut dagen før. I tillegg til at RAL tok turen fra Røros fikk DAW følge av både ACQ og YTO fra Tynset, og denne dagen skulle alle komme frem, - uforhindret av tåken som stoppet Oppdalsturen to dager før.

Isforholdene inne i vika i sørenden av Femundsjøen var bra, og ingen klaget på humpete landinger. Alt i alt en vellykket dag og ”mini fly-in” på Femundsenden til tross for stengt kafeteria. Godt oppmøte av skuelystene ga oss derimot bilskyss til Drevsjø hvor dagens lunsj ble inntatt på kafeen hos Gløtvold.

Takk til dere som vartet opp med kaffe og vafler både på Røros og Oppdal,
og takk til dere som stilte med bilskyss t/r Femundsenden – Drevsjø.

Se forøvrig artikkel fra Østlendingen her.